La 15 februarie marcăm „Ziua comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan”. Anul acesta se împlinesc 33 de ani de la retragerea contingentului militar din Afganistan.
Scurt istoric.
Războiul Afgano-Sovietic a durat nouă ani. Forțele afgane implicate au fost Partidul Popular Democrat din Afganistan, de orientare marxistă, susținut de către forțele sovietice, care au luptat contra rebelilor islamiști mujahedini. Rebelii au fost susținuți de mai multe țări, printre care și Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Pakistan și alte state musulmane, în contextul politic internațional al Războiului Rece.
Desfășurarea de trupe militare sovietice a început în 24 decembrie 1979. Ultimele trupe sovietice au fost retrase din Afganistan între 15 mai 1988 și 15 februarie 1989. Datorită costului mare și inutilității politice finale ale acestui conflict militar, războiul din Afganistan a fost, deseori, asemănat cu Războiul din Vietnam, americano-vietnamez.
Republica Moldova, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, a servit teatrului de război aproape 13.000 de ostași. Dintre aceștia, peste 300 au căzut în lupte crunte, cîteva mii au fost răniți, iar 4 persoane au fost declarate ca dispărute fără urmă.
Ecoul războiului rămâne viu și astăzi, iar veteranii mai sunt urmăriți de fantoma sumbră a acelor ani grei.
În Poliția de Frontieră, și Serviciul Grăniceri, au activat mai mulți veterani ai acestui război. Împreună cu conducerea instituției de frontieră, ei au depus flori la Complexul memorial „Feciorii Patriei – Sfânta Amintire”, pentru a cinsti memoria celor căzuți pe cîmpul de luptă, iar în cadrul unei măsuri festive, s-a oferit distincții participanților în războiul din Afganistan, ca semn de recunoștință pentru vitejie și sacrificiu, manifestate în timpul acțiunilor de luptă.
Despre trăirile acelui război a istorisit, în alocuțiunea sa, maiorul în rezervă Culicovschi Constantin. „Cel mai dureros a fost să răspunzi mamei ostașului care și-a pierdut viața în aceste lupte – de ce noi suntem vii, dar copilul ei a murit. Este o tragedie. Și dacă ar fi finisat cu asta, dar cunoașteți că a urmat războiul de pe Nistru, unde de asemenea am pierdut colegi de arme.”
„Apreciere pentru veteranii care au fost curajoși, puternici și rezistenți în timpul războiului din Afganistan. Sunt sigur că rănile luptelor, duse într-o țară străină, nu s-au vindecat, iar amintirile acelui război rămân a fi lecții de viață pentru generațiile viitoare. Echipa Poliției de Frontieră va fi mereu aproape și o să vă susțină în situațiile dificile, pe care unii dintre Dumneavoastră le trăiți la ziua de azi. Să aveți sănătate și viață lungă, iar cei căzuți la datorie să le păstrăm veșnic vie amintirea lor ” s-a regăsit în mesajul comisarului – șef Rosian Vasiloi.
Le suntem profund recunoscători celor care s-au jertfit și le exprimăm recunoștința noastră ostașilor rămași în viață.
Resurse informaționale utilizate la pregătirea materialui dat:
https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_din_Afganistan_(1979-1989)
https://www.facebook.com/photo?fbid=422454122155293&set=pcb.422454372155268
https://www.facebook.com/photo/?fbid=317409800423076&set=pcb.317412017089521
Lasă un răspuns